Bankovni izvodi i euro

IBAN u domaćoj novčanoj jedinici

Na Postavkama organizacije za IBAN organizacije dodana je postavka kojom se definira da je IBAN u domaćoj novčanoj jedinici.

Time je omogućeno da se na isti IBAN do 1.1.23. knjiže i uvoze izvodi u novčanoj jedinici HRK, a od 1.1.23. u novčanoj jedinici EUR.

Na bankovnim računima koji su otvoreni u novčanoj jedinici HRK ova nova postavka automatski je uključena instalacijom verzije.

Unos bankovnih računa u drugim novčanim jedinicama koje nisu EUR moguće je ako na postavkama nije uključena kvačica za domaću novčanu jedinicu.

Unos bankovnog izvoda

Ako na bankovnom izvodu već imamo unesene redove za datum izvoda koji je prije 1.1.23. i promijenimo datum izvoda, program će javiti obavijest da promjena nije moguća zbog različitih novčanih jedinica za razdoblja i vratiti datum izvoda na izvorni.

Zatvaranje računa u različitim novčanim jedinicama

Zatvaranje stavki u kunama radi na način da, ovisno o datumu izvoda, program prikaže koliko je otvoreni iznos stavke u novčanoj jedinici prema datumu izvoda.

Primjer: da otvorenu stavku 750 HRK zatvaramo na izvodu s datumom 31.12.22. prikazao bi se iznos od 750kn, a na izvodu s datumom iz 2023. zaistu bi se stavku prikazalo 99.54 EUR.

Na isti će način funkcionirati zatvaranje računa u različitim novčanim jedinicama i kod uvoza izvoda jer će program prema broju računa, pozivu na broj i/li stranci predlagati stavku za zatvaranje.

U ovoj uputi