Paušalni obrtnici

Postavke organizacije paušalnog obrtnika

Prilikom otvaranja nove organizacije potrebno je odabrati da je vrsta organizacije Obrtnik (RRIF) ili Obrtnik (RIF). Upute kako možete otvoriti organizaciju u Minimaxu možete naći OVDJE.

Kada otvorimo novu organizaciju na Postavke organizacije  > Organizacija kliknemo Uredi i označimo Paušalni obrtnik.

 

Izdavanje računa i oznaka plaćanja

Upute kako izdati račun u Minimaxu možete naći OVDJE.

  • Kada izdamo gotovinski račun unutar programa, taj će se račun odmah označiti kao plaćen te će ući u Knjigu prometa (KPR)
  • Kada izdamo transakcijski račun u programu, na popisu izlaznih računa možemo označiti da je plaćen klikom na Izmijeni plaćanje. Tako označen račun odmah će ući u KPR.
  • Račune koji su plaćeni na rate, potrebno je zatvoriti preko bankovnih izvadaka jer će u tom slučaju sukladno uplati ući u KPR. OVDJE možete pronaći uputu kako možete unijeti bankovni izvadak u programu.

Knjiga prometa i PO-SD obrazac

Na Poslovanje > Izlazni računi nalazi se Obrazac KPR (Knjiga prometa). 


U obrascu KPR nalaze se svi plaćeni računi obrtnika. Unutar KPR možemo ispisati knjigu prometa te možemo ispisati PO-SD obrazac.

Napomena: U PO-SD obrascu za 2019. automatski se popune polja Primici naplaćeni u gotovini i Primici naplaćeni bezgotovinskim putem, ostala polja je potrebno popuniti ručno.

Za 2020. promijenjen je način popunjavanja PO-SD obrasca. Nakon odabira 2020. godine otvara se i mogućnost unosa već plaćenog iznosa poreza tijekom godine, klikom na Ispiši pripremi se obrazac u PDF dokumentu, a klikom na XML moguće je preuzeti xml datoteku obrasca.

U ovoj uputi