Ulazni računi i PDV - obračunski PDV pri uvozu

S ciljem olakšanja poslovanja zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19, poreznim je obveznicima u smislu angažiranja financijskih sredstava za plaćanje u sklopu izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost, došlo je do proširenja mogućnosti primjene obračunske kategorije PDV-a pri uvozu na sva dobra neovisno o njihovoj vrsti i vrijednosti

Primjena obračunskog podmirenja PDV-a pri uvozu svih dobara za porezne obveznike koji su u sustavu PDV-a i koji mogu odbiti pretporez u cijelosti postala je trajna opcija za one obveznike koji odluče primjenjivati obračunski PDV pri uvozu i ispune uvjete za primjenu. Sukladno tome u programu smo dopunili vrstu obračuna PDV-a Uvoz.

Ulazni račun stranke koja nije iz EU na kojem je odabran rashod s uključenom kvačicom za samooporezivanje i na kojem je odabrana vrsta obračuna PDV-a Uvoz evidentirat će se u polje III. 14, a zapis za IRA koji se pripremi sukladno odabranom rashodu sa samooporezivanjem, evidentirat će se u polje II.15. Za evidenciju u ova polja, na rashodu ulaznog računa mora biti odabrana stopa PDV-a opća, snižena ili niža.

Postavke za ovu evidenciju, kao i ostala polja PDV obrasca možete pronaći u OVOJ uputi preuzimanjem dokumenta PDV obrasca u kojem su navedene kombinacije postavki za određeno polje.

U ovoj uputi