Izdane i primljene e-otpremnice

S ovom verzijom programa u Minimaxu je omogućeno slanje i primanje e-otpremnica.

Izdane e-otpremnice

Izdane e-otpremnice moguće je slati samo preko posrednika Moj eRačun ako je ta mogućnost aktivirana u sklopu ugovora / korisničkog računa. 

Postavke organizacije

Ako u programu imate aktiviran modul zaliha i vodite zalihe u programu, na postavkama organizacije u dijelu eDokumenti možete odabrati želite li da program pripremi e-otpremnicu iz računa ili iz izdavanja. Programski je u tim primjerima odabrano iz izdavanja što znači da će program pripremiti e-otpremnicu samo kod potvrđenog izdavanja sa zaliha.

Ako u programu ne vodite zalihe (nemate aktiviran modul u Poslovanje > Zalihe), za pripremu e-otpremnice na postavkama organizacije programski je odabrano NE.

Ako želite da se priprema e-otpremnica, potrebno je odabrati DA i program će kod ispostavljanja računa pripremiti i e-otpremnicu. 

Postavke stranke

Program će e-otpremnice pripremiti za stranke koje je u šifrarniku u dijelu Izdavanje eDokumenata imaju odabrano Za slanje preko posrednika
Ako stranka kojoj šaljete e-otpremnicu traži i podatak GLN - Global location number, moguće ga je upisati na postavkama stranke u predviđeno polje; inače taj podatak inače nije obvezan.

Više o izdavanju i slanju e-otpremnice pročitajte OVDJE.

Primljena e-otpremnica

Za primanje e-otpremnice u Minimax, na postavkama organizacije ili pretinca za dokumente, potrebno je upisati korisničko ime i lozinku za e-dokumente. Primanje e-otpremnica također je moguće samo preko posrednika Moj eRačun ako je ta mogućnost aktivirana u sklopu ugovora / korisničkog računa.

Dobavljač e-otpremnicu može poslati u Pretinac za dokumente ili e-otpremnicu možete ručno uvesti u Pretinac, a program će automatski prema strukturi datoteke označiti vrstu datoteke Otpremnica.

Kod uvoza e-otpremnice program artikle automatski prepozna po šifri, a prilikom uvoza artikle možemo urediti ili dodati nove u Šifrarnik > Artikli. Isto tako, program prema OIBu iz xml datoteke prepoznaje podatak o stranci i predlaže je na dokumentu, a ako uvozimo otpremnicu od stranke koju nemamo u šifrarniku, program ju automatski doda u Šifrarnik > Stranke i prikaže obavijest o tome.

Ako za nekog dobavljača imamo nabavni cjenik, program ga uvozom e-otpremnice automatski ažurira. Ako ne koristimo nabavni cjenik za dobavljača, kod uvoza e-otpremnice možemo ga pripremiti klikom na Pripremi nabavni cjenik.

Primljenu e-otpremnicu uvozimo u zalihe obradom dokumenta kao i u ostalim primjerima u pretincu.

Više o zaprimanju i obradi e-otpremnice pročitajte OVDJE.

U ovoj uputi