Ulazni račun plaćen karticom - PDV po naplaćenim naknadama

Prilikom unosa ulaznog računa koji je plaćen karticom, kao plaćanje odaberemo Plaćeno karticom.

Potvrdom unosa tog računa, on će se proknjižiti i automatski će se zatvoriti obveza prema dobavljačima i otvorit će se obveza prema kartičarima. No, s obzirom na to da nije uvijek slučaj da se transakcijski račun tereti na isti dan kada je taj račun plaćen karticom, a i obračun PDV-a je prema naplaćenim naknadama, taj račun ne možemo odmah staviti u obračun PDV-a.

U tom je slučaju potrebno iz temeljnice ulaznog računa ukloniti datum za PDV. To možemo učiniti odmah prilikom potvrde ulaznog računa, klikom na temeljnica. 

Da bismo mogli uređivati temeljnicu, potrebno je odabrati Uredi i klikom na ikonu olovke ispod Podaci za PDV otvorit će nam se mogućnost uređivanja podataka za PDV. 

Tu možemo obrisati datum za PDV koji nam se formirao, kako nam taj račun ne bi ušao u obračun PDV i klikom na Sačuvaj PDV spremamo promjenu za PDV, dok klikom na Spremi spremamo promjenu na cijeloj temeljnici. 

Prilikom knjiženja izvoda, kao red na izvodu odaberemo konto za zatvaranje obveze prema kartičarima. Pod saldo odaberemo saldo obveze koju želimo zatvoriti. 

Nakon knjiženja izvoda, potrebno je ponovno ući u temeljnicu ulaznog računa koji je plaćen karticom te upisati datum za PDV u temeljnici i promjenu spremiti na Sačuvaj PDV. U tom će Vam slučaju taj račun ući u obračun PDV-a na onaj datum koji ste naveli u temeljnici.

Drugi način je ako ste izvod zaprimili i proknjižili prije samog ulaznog računa i već ste upoznati s datumom kada je taj račun plaćen. U tom slučaju direktno prilikom unosa ulaznog računa možete upisati datum za PDV koji se podudara s datumom izvoda. 

 

U ovoj uputi