Zalihe i euro

Na osnovnom pregledu modula zaliha preko ikone/ u desnom gornjem kutu moguće je prebaciti podatke za prikaz u EUR ili HRK.

Ista funkcionalnost dostupna je i na redovima zaliha, stanju zaliha te na pregledima.

Važno: što je prije moguće, u zalihama je potrebno napraviti inventuru i prijelaz u novu godinu. Dok prijelaz u novu godinu ne bude napravljen, potvrđivanje prometa u 2023. godini je onemogućeno. Prometi u zalihama pripremat će se u predlošku, no neće ih biti moguće potvrditi. Time stanje u zalihama neće biti ažurno i zato je važno što je prije moguće formirati inventuru, prijelaz na euro pa prijelaz u novu godinu.

Postupak za ažurno stanje i neometan rad u modulu zaliha je sljedeći: inventura s datumom u 2022., prijelaz na euro preko novog alata (čime se ažuriraju iznosi u šifrarnicima) pa prijelaz u novu godinu u zalihama.

Obratite pažnju da slijedite opisane korake jer će u suprotnom program prikazati ograničenja, odnosno upozorenja ako se prometi i/li prijelazi ne rade prema opisanom.

Npr. dok nije izveden prijelaz na euro, neće biti moguće formirati prijelaz u novu godinu. Ako je fomiran prijelaz na euro, a nije formiran prijelaz u novu godinu, neće biti moguće pripremiti inventuru.

Unos prometa

Na unosu primke s datumom iz 2023. program će predložiti novčanu jedinicu EUR.

U primjerima ako se za primku iz 2023. odabere novčana jedinica HRK, kod potvrde prometa program će javiti obavijest i neće ga biti moguće potvrditi dok se ne promijeni novčana jedinica.

Da biste u zaglavlju mogli promijeniti novčanu jedinicu, potrebno je obrisati retke prometa.

Iako je u 2023. onemogućeno potvrđivanje prometa dok nije formiran prijelaz u novu godinu, program je dorađen na način da kod unosa prometa u 2023. predlaže cijene iz prethodnih prometa, tako da se na unosu primke u 2023. u EUR predlažu iznosi nabavne, fakturne i prodajne cijene sukladno iznosima s prethodne primke u HRK iz 2022. 

Formiranjem prijelaza u novu godinu, u modulu zaliha pripremit će se početno stanje u EUR i tada je moguće potvrditi sve promete s datumom iz 2023. u predlošcima pri čemu vam može pomoći funkcionalnost masovnih obrada.

Ispis kartice artikla i pregledi

Ispis kartice artikla te preglede u zalihama moguće je ispisati ili za razdoblje do 31.12.22. ili od 1.1.23. U slučaju odabira datuma iz različitih godina program će javiti upozorenje.

U ovoj uputi