Početne postavke za e-račune

Elektronički račun račun je izdan u elektroničkom obliku te kao takav može u potpunosti zamijeniti račun u papirnatom obliku.

FINA

Omogućili smo ispostavljanje i zaprimanje e-računa putem FINE.

Odabirom posrednika FINA na postavkama organizacije otvara se dodatno polje za unos digitalnog osobnog aplikacijskog certifikata koji imate od FINE. Digitalni aplikacijski certifikat koji ste dobili od FINE uvezete klikom na Izaberite datoteku, lozinku koju Vam je FINA dala uz certifikat upišete u predviđeno polje i certifikat uvezete.

Certifikat za fiskalizaciju ili certifikat koji imate za ePoreznu nisu aplikacijski certifikati, odnosno oni se ne mogu koristiti za slanje e-računa preko FINE. Više o digitalnim certifikatima možete pročitati OVDJE, a za detaljnije informacije o izdavanju i cijeni certifikata potrebno je kontaktirati FINU

ePoslovanje

Omogućili smo ispostavljanje i zaprimanje e-računa putem servisa ePoslovanje (Pondi).

ePoslovanje servis je za posredovanje kod slanja eRačuna za B2B i B2G koji umjesto Vas obavlja kompleksne zadaće osiguranja vjerodostojnosti i nepromijenjenosti dokumenta, kao i sigurnu dostavu do primatelja.

ePoslovanje omogućuje bržu, efikasniju, točniju i jeftiniju razmjenu dokumenata (eRačuna, eOdobrenja itd.). Servis je službeno odobren od strane Ministarstva gospodarstva kao “informacijski posrednik” te je u potpunosti sukladan sa svim EU normama (EN 16931) i zakonskom regulativom Republike Hrvatske. Svoju uslugu nude bez vremenski uvjetovane ugovorne obveze.

Registracija na portalu ePoslovanje

Prije samog izdavanja i zaprimanja e-računa u Minimaxu preko ovog posrednika, potrebno se registrirati na ovoj stranici. Nakon uspješne registracije, Vaš korisnički račun bit će aktiviran, zaprimit ćete korisničko ime i lozinku kojima ćete se inače moći prijaviti na portal. Te iste prijavne podatke potrebno je upisati u Minimax kako bi se program povezao s uslugom ePoslovanje.

Cijena po eRačunu naplaćuje se po standardnom cjeniku od 0,50kn + PDV, a s posrednikom se sklapa ugovor o korištenju njihovih usluga.

Za detaljnije informacije o paketima i uslugama potrebno je kontaktirati posrednika Pondi.

Moj eRačun

Ispostavljanje i zaprimanje e-računa putem servisa Moj-eRačun.

E-račun servisa Moj-eRačun ovjeren je aplikativnim certifikatom i vremenskim žigom, što ga čini pravovaljanim prema Zakonu o elektroničkoj ispravi, Zakonu o elektroničkom potpisu te Pravilniku o PDV-u (NN 79/13). Svaki e-račun poslan putem servisa Moj-eRačun ima status preporučene pošiljke. Znate točno vrijeme kada je poslani e-račun preuzet i kada počinje teći valuta plaćanja. Primatelj može isti račun preuzeti neograničen broj puta. Korisnici nemaju problema s izgubljenim računima, ubrzavaju naplatu i imaju potpunu kontrolu nad dostavom svojih računa. Moj-eRačun je najveća e-račun mreža u regiji s 40.000 aktivnih pošiljatelja i primatelja e-računa što znači da obuhvaća više od 25% poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj.

Registracija na portalu Moj-eRačun

Prije samog izdavanja i zaprimanja e-računa u Minimax putem ovog posrednika, potrebno se registrirati na portalu Moj-eRačun kao poslovni subjekt. To možete učiniti na internet stranici: Moj-eRačun.  Samom registracijom dobit ćete šifru i lozinku kojima ćete se inače moći prijaviti na portal. Tu istu šifru i lozinku upišete u program Minimax kako bi se povezao s uslugom Moj-eRačun.

Za korištenje usluge Moj e-račun plaća se dodatna naknada integratoru Elektronički računi d.o.o. s kojim se sklapa ugovor o korištenju njihovih usluga.

Podešavanje postavki u Minimaxu 

 1. Postavke organizacije
  Pod Postavke organizacije > Organizacija kliknemo Uredi i u dijelu eDokumenti iz padajućeg izbornika odaberemo posrednika preko kojeg šaljemo eRačune (Moj eRačun ili Pondi) i upišemo korisničko ime i lozinku za prijavu. Za slanje preko FINE uvezemo aplikacijski certifikat i unesemo lozinku. Unos spremimo. 

 2. Postavke artikala
  Kako bi se ispravno formirala xml shema e-računa na svakom artiklu koji ćemo izdavati preko e-računa u Šifrarnici > Artikli obvezno je upisati jedinicu mjere

 3. Postavke stranke
  Na postavkama stranke u dijelu Izdavanje e-dokumenata potrebno je odabrati Za slanje preko posrednika. U tom se slučaju slanje e-računa vrši preko usluge Moj-eRačun / Pondi / FINA (ovisno o odabranom posredniku) i moguće je pratiti status računa (poslan, zaprimljen, preuzet). Ako odaberete Za slanje e-poštom, onda se e-račun pošalje direktno na e-mail koji je naveden na kontaktima stranke.Kako bi se ispravno formirala xml shema e-računa, na postavkama stranke potrebno je unijeti identifikacijski broj u brojčanom unosu, bez slova HR (možete kopirati OIB).

  Za stranku kojoj izdajete e-račune potrebno je upisai e-mail na postavkama stranke. Pod Šifrarnici > Stranke klikom na Uredi u dijelu Kontakti moguće je unijeti e-mail i uključiti kvačicu na polju Slanje eDokumenata - na taj će mail stranka kojoj šaljete račun zaprimiti e-račun, odnosno obavijest za preuzimanje računa. S obzirom na to da su kod unosa e-maila Ime i prezime obvezni podaci, ako vam nisu poznati, moguće je upisati samo neki interpunkcijski znak (točku, crticu i sl.).

  Unos IBAN-a na postavkama stranke nije obvezan podatak za formiranje xml sheme e-računa.

Upute za izdavanje e-računa možete pronaći na OVOM linku. Upute za primanje e-računa možete pronaći na OVOM linku.

U ovoj uputi